اینجا المصباح سنتر است.
محیطی مناسب، برای یادگیری و دانش افزایی
خوش آمدید!

با ما تا انتها همراه باشید...


1- پیشینه
مرکز آموزش مجازی المصباح در سال ۱۳۹۹ ه.ش تحت اشراف جناب مستطاب حجةالاسلام و المسلمین حاج سید محمدباقر مصباح دام عزه آغاز به کار نمود.
محل استقرار این مرکز، ابتدا مدرسه حضرت باقرالعلوم علیه السلام بود که در ادامهٔ کار به مدرسهٔ آیت الله خوئی ره منتقل گردید.
در حال حاضر، واحد اجرایی این مرکز در مدرسهٔ آیت الله خویی و واحد پژوهش و طرح و برنامه در ساختمان مرحوم محب الاسلام (واقع در امام رضا ع ۳۹) مستقر است.
تمامی کلاسها تاکنون به صورت پخش مستقیم و زنده برگزار شده است و مسیر ضبط دورههای آفلاین در بستر اینترنت آغاز گردیده است.
اطلاعرسانی این مرکز از طریق سایتِ المصباح سنتر به آدرس زیر صورت میگیرد: http://almesbahcenter.com
این مرکز علاوه بر برگزاری کلاسها به فعالیتهای تبلیغی در برخی فضاهای مجازی همچون اینستاگرام، تلگرام و فیسبوک نیز مشغول است.
2- اهداف
هدف عالی و نهایی این مرکز، آموزش مجازی معارف ناب تشیع به صورت رایگان به همهٔ علاقهمندان در سرتاسر دنیا است.
از آنجایی که هر آموزش دارای چهار رکن مهم میباشد:
دانش پژوه (دانشجو یا مخاطب)استاد (مربی)مفاد درسیبستر و روش تدریسبرای دستیابی به هدف عالی این مرکز آموزشی، باید چهار گام مهم برداشته میشد که این مرکز فعالیتهای خود را در این چهار نقطه متمرکز نموده است.
شناسایی مخاطب و راههای برقراری ارتباط با او و جذب او.انتخاب و تربیت مربی مناسب.انتخاب و تدوین مفاد درسی مناسب.شناسایی بسترهای مختلف آموزشی (آنلاین، آفلاین).همچنین این مرکز در نظر دارد که برای مخاطبان علاقهمند و دارای شرایط، زمینهٔ آموزشهای تخصصیتر و تحصیل در حوزهٔ علمیه را فراهم کند.

3- معرفی رشته ها
1- زبان فارسی
زبان فارسی آیینهٔ تمامنمای فرهنگ ایرانی و اسلامی ما ایرانیان، دومین زبان جهان اسلام و اولین زبان جهان تشیع است. زبان فارسی یک فرهنگ و تمدن پربار و ریشهدار، بخشی از هویت و تاریخ ما و فرهنگنامه دانشهای بشری به ویژه علوم اسلامی و انسانی است.
زبان شیرین فارسی همواره مورد توجّه ملّتهای مختلف بوده است. در این میان بعضی کشورها توجّه ویژهای به این زبان اصیل نشان دادهاند که از این نکته به عنوان جذب مخاطبان به معارف اسلامی استفاده گردیده است. افرادی که بخواهند زبان فارسی را به صورت رایگان فرابگیرند باید حداقل یکی از رشتههای معارفی را نیز فرابگیرند.
2- زبان عربی
زبان عربی، زبان قرآن کریم و زبان دین مقدس اسلام است که سفارش زیادی به یادگیری و آموزش آن به دیگران شده است. همچنین زبان بسیاری از کشورهای مسلمان میباشد که یادگیری آن زمینهٔ ارتباط هر چه بیشتر مسلمانان با یکدیگر را فراهم میکند.
از دیگر سو پایه فراگیری علوم اسلامی، فراگیری زبان و ادبیات عرب است. طلاب علوم دینی و دانشجویان رشتههای مختلف علوم اسلامی برای یادگیری و دستیابی به منابع اصلی این علوم باید زبان و ادبیات عرب را بیاموزند.
3- احکام
آشنایی با تکالیف دینی (واجبات و محرمات) یکی از مهمترین وظایف هر مسلمانی است که یادگیری آن از دنیا و هر چه در آن است مهمتر و برتر شمرده شده است. احکام، تمامی بخشهای زندگی (فردی، اجتماعی، اقتصادی، خانوادگی،...) را در برمیگیرد و وظیفهٔ انسان در هر موردی را مشخص میکند.
در دورهٔ آموزشی احکام، رسالهٔ آیتالله سیستانی به صورتی جذاب تدریس میگردد.
4- اخلاق
انسان فردی اجتماعی است و همواره در حال برقراری ارتباط با دیگران میباشد. ارتباط با خداوند و فرستادگان او، انسانها و مخلوقات دیگر. پس باید راه صحیح ارتباط با دیگران را بیاموزد تا به سعادت و کمال دست یابد و شاهد موفقیت در زندگی باشد. بسیاری از مشکلات فردی، اجتماعی، خانوادگی به خاطر نبود اخلاق در جامعه و خانواده است.
5- قرآن
قرآن کریم، کتاب راهنمای بشر و معجزهٔ جاوید پیامبر گرامی اسلام ص است. تنها کتاب الهی است که از تحریف و تغییر در امان مانده است. کاملترین راهنمای مکتوب انسان در مسیر زندگی است. تمام نیازهای بشر در آن گنجانده شده است. سفارش بسیاری نسبت به یادگیری و یاددادن قرآن شده است تا این کتاب قانون خوانده و در زندگی به آن عمل شود.
6- بهترین رمضان زندگی من
ماه مبارک رمضان فرصت بسیار خوبی برای خودسازی و بازسازی جسم و روح انسان است. همهٔ شرایط فراهم شده است تا فرد خود را از نو بسازد و برنامههای گذشتهٔ خود را ترک کند و برنامهٔ تازهای برای زندگی خود ترتیب دهد. با توجه به ویژگیهای ماه مبارک رمضان، این ماه پر برکت فرصت تبلیغی بسیار خوبی است. به همین منظور دورهای به نام بهترین رمضان زندگی من طراحی شد که مباحث اعتقادی، اخلاقی و احکام شرعی به شیوهای نوین در آن گنجانده شده است.
7- پیمان بندگی
نوجوانان آمادگی زیادی برای پذیرش مطالب صحیح دینی دارند تا آنجا که امام صادق ع نوجوانان را به زمین خالی و مستعد برای کشت تشبیه فرمودند. در دین اسلام سفارش بسیار زیادی نسبت به تبلیغ نوجوانان و آموزش آنان شده است.
به این منظور دورهای به نام پیمان بندگی برای نوجوانان پسر و دختر به طور جداگانه طراحی شد. که مباحث اعتقادی، اخلاقی و احکام شرعی با بیانی داستانی و جذاب در آن مطرح شده است.
8- تربیت مربی زبان فارسی
یکی از چالشهایی که در تدریس هر زبانی وجود دارد یافتن اساتید و مربیانی است که هم با زبان مادری دانشجویان آشنا باشند و هم زبان جدید را به خوبی بدانند. برای دستیابی به این هدف دوره تربیت مربی زبان فارسی تشکیل شد. از میان علاقهمندان عدهای گزینش شدند و کادر آموزشی مجموعهٔ المصباح را تشکیل دادند.
4- گزارش فعالیت های سال 1400
الف- سازماندهی المصباح
مرکز آموزش مجازی المصباح در اولین گام خود استراتژیهای کلی این مرکز را تعیین نمود که در این مسیر پژوهشهای متعدد و رایزنیهای مختلفی با افراد آگاه و با تجربه صورت گرفت.
در گام دوم نیازهای مرکز مورد بررسی قرار گرفت و واحدهایی برای هرکدام در نظر گرفته شد. در نهایت این واحدها سازماندهی شدند و وظایف هر کدام مشخص گردید.
ب- شناسایی و جذب مخاطبان
برای شناسایی و جذب مخاطبان راههای مختلفی مورد استفاده قرار گرفت:
الف- تبلیغ در شبکههای اجتماعی (اینستاگرام، فیسبوک، واتساپ، تلگرام).
ب- بعضی از اساتید گروههایی در شبکههای اجتماعی برای تدریس و تبلیغ داشتند که با هماهنگی ایشان در آن گروهها تبلیغ صورت گرفت و تعداد زیادی از اعضای گروهها جذب شدند.
پ- تعدادی از مخاطبان از مجموعههای آموزشی تحت پوشش جذب شدند. مانند مؤسسههای آموزشی ثامن.
ت- بخشی از مخاطبان از مؤسسات خیریه تحت پوشش انتخاب شدند. مانند مؤسسهٔ خیریهٔ امام هادی (ع).
ج- تهیه درسنامههای رشتههای مختلف
یکی از مهمترین دغدغههای مرکز آموزش مجازی المصباح متون درسی مناسب بود. متون درسی موجود دارای نواقص متعددی بودند مانند: مشخص نبودن سطح مخاطب، قابل فهم نبودن، اشتباه بودن مفاد درسی، ادبیات نامناسب، طرح درسی و زمانبندیشده نبودند.
مرکز آموزشی المصباح برای تهیهٔ درسنامههای استاندارد و باکیفیت اقدامات خود را در دو نقطهٔ اساسی متمرکز نمود:
الف- محتوای آموزشی ب- شیوهٔ ارائهٔ محتوا
در قدم اول پژوهشگران و فرهیختگانی انتخاب شدند تا متون آموزشی صحیح و بدون اشتباهی را با توجه به سطح مخاطبان و زمان در نظر گرفته شده برای تدریس، تالیف کنند. در گام دوم متون تالیف شده به اساتید باتجربه و طراز اول سپرده شد تا بررسی و نظارت محتوایی نسبت به آنها صورت گیرد. پس از اینکه محتوای آموزشی تایید شد به صورت آموزشی و طرح درس استاندارد درآمد.
ویژگیهای مهمِ طرحِ درس استاندارد عبارتند از:
مشخص بودن اهداف کلی و جزئی رشتهٔ آموزشی
تفکیک شدن اجزاء محتوای آموزشی
زمانبندی شدن اجزاء محتوای آموزشی
تعیین تکالیفی برای دانشپژوهان
راهنمایی گام به گام اساتید در آموزش و تذکر نکات مهم در ارائهٔ درس
تالیف درسنامهٔ استاد و دانشپژوه به صورت جداگانه
پس از اینکه متن آموزشی به زبان معیار (زبان فارسی) آماده شد برای استفاده در زبانهای مختلف، ترجمه شد.

د- شناسایی و جذب اساتید
برای بالا رفتن کیفیت آموزش، اساتید مختلفی بررسی و گزینش شدند که در این زمینه از اساتید مؤسسات آموزشی تحت پوشش و مراکز آموزشی دیگر استفاده گردید.
اقدامات صورت گرفته به شرح زیر میباشد:
- شناسایی اساتید توانمند اردو زبان و آفریقایی برای تدریس محتواهای آموزشی
- شناسایی مترجمین توانمند اردو زبان و آفریقایی برای ترجمه محتواهای آموزشی
- برگزاری جلسهٔ توجیهی با اساتید اردو زبان برای آشنایی با برنامههای مرکز
- برگزاری نشستهای همفکری با حضور اساتید اردو زبان و گروه مؤلفین و مسئولین آموزشی مرکز
ه- طراحی و راهاندازی سایت و شبکههای اجتماعی
در زمان حاضر که عصر دیجیتال و فضای مجازی است یکی از بهترین زمینههای تبلیغ و رساندن پیام، استفاده از وبسایت و شبکههای اجتماعی مجازی است.
مرکز آموزش المصباح نیز برای استفاده از این ابزار قوی اقدامات زیر را انجام داده است:
- برگزاری چندین جلسهٔ مشورتی با متخصصین دارای تجربه در زمینه طراحی سایت و شبکههای اجتماعی
- بررسی سایتهای آموزش مجازی مراکز علمی (دانشگاهی و حوزوی)
- شناسایی و تشکیل گروه توانمند فنی برای طراحی و اجرای سایت مرکز
- ارائهٔ نظرات مسئولین مرکز به گروه فنی جهت پیادهسازی در طراحی سایت
- نظارت مستمر بر عملکرد گروه فنی
- انعکاس اخبار و رویدادهای مرکز در سایت
- تشکیل گروه توانمند برای اطلاعرسانی و انجام فعالیتهای فرهنگی در فضای مجازی
- نظارت مستمر بر فعالیتهای مرکز در فضای مجازی
و- برگزاری دورهها
بعد از اینکه مقدمات برگزاری کلاسها فراهم گردید تصمیم بر آن شد که در شروع کار، کلاسها به صورت آنلاین برگزار شود. به این منظور اقدامات زیر انجام شد:
- تبلیغ و اطلاعرسانی کلاسها در گروههای مختلفِ شبکههای اجتماعی
- ثبتنام افراد در کلاسها و جمعآوری اطلاعات تماس علاقهمندان
- زمانبندی کلاسها از نظر تعداد ساعت در هفته و تعیین روزهای کلاس
- فراهم نمودن زیرساختهای نرمافزاری و سختافزاری لازم برای برگزاری کلاسها به صورت پخش زنده:
در این راستا چندین جلسه مشورتی با متخصصین دارای تجربه در زمینهٔ آموزشهای مجازی برگزار شد تا مدل مناسبی برای برگزاری کلاسهای آموزشی انتخاب گردید.
- نظارت مستمر بر عملکرد آموزشی دانشپژوهان و اساتید در طول هفته
- پشتیبانی آموزشی دورهها به صورت برگزاری جلسات پرسش و پاسخ اساتید با دانشپژوهان
- در برخی دورهها (پیمان بندگی) به عملکرد دانشپژوهان امتیاز داده شد و در پایان دوره در طی مراسمی جوائز و هدایایی به برگزیدگان تقدیم شد.
- اعطای گواهینامه شرکت در دوره در پایان دوره (پیمان بندگی و بهترین رمضان زندگی من)
- نظرسنجی از دانشپژوهان بعضی دورهها (پیمان بندگی)
- ارزیابی نتایج نظرسنجی و برنامهریزی برای بهبود عملکرد و ارتقای کیفیت برگزاری دورهها

دوره های کاربردی
کارشناسی شده

دوره های رایگان
ارزشمند

پشتیبانی دائمی
توسط اساتید

اساتید برتر
بهترین اساتید

ارتباط با اساتید
آنلاین و آفلاین